30,1045$% -0.01
32,7584€% -0.03
38,0444£% 0
1.962,95%-1,24
3.323,00%-0,32
1302035฿%1.00412
ÖZEL HABER: İBRAHİM EREN DALGIÇ
Bundan yaklaşık 10 gün önce 13 Eylül 2024‘ te okulların açıldığı ilk hafta yayınladığımız ve Türkiye’ nin çeşitli illerinde yayınlanan haber sitelerine de taşıdığımız, “Taşıma İhalelerinde Neler Oluyor? Çocuklar Taşınamazsa Sorumlusu Kim veya Kimler?” başlıklı özel haberimizde; Diyarbakır’ ın bazı ilçelerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerindeki taşıma ihaleleri yapmak üzere oluşturulan komisyonların tekel haline gelen taşıma firmalarının baskısı altında olduğuna dikkat çekmiştik. Haberimizde, yıllardır taşıma ihalelerini alan firmaların kendi belirledikleri rakam ve koşulları dayatmak için çeşitli baskı unsurlarını devreye koyduklarını açıklamıştık.
Okulların açılmasına sayılı günler kalması nedeniyle, işin aciliyeti gerekçesiyle doğrudan temin yoluna gidilerek daha yüksek bedellerle taşıma ihalelerinin alınarak kamu zararına yol açıldığını belirtmiş ve sormuştuk: Okullar açıldı; öğrencilerin taşıma ihalesi ne durumda? Öğrenciler taşınmadıysa sorumlusu kim veya kimler? İhale komisyonu mu, yüklenici firmalar mı?
Hangi ilçelerin taşıma ihalelerinin bahsettiğimiz sorun kapsamına girdiği merak edilirken, Diyarbakır’ ın alan bakımından en büyük ilçesi olan ve en büyük taşıma ilçelerinden biri olan 95 köy ve onlarca mezradan oluşan 7500 taşımalı öğrencisi olan Çınar ilçesinde öğrencilerin okulların açılmasının üçüncü haftasında halen okula gidemedikleri ortaya çıktı.
Tıpkı haberimizde değindiğimiz gibi Ağustos ayında yapılan taşıma ihalesinde sadece merkez okullar ve merkeze yakın köylerin taşıma ihaleleri yapılmasına rağmen halen sonuçlandırılmadı. Ne hikmetse yetkililer ihale sürecinin devam ettiğini söylemekle yetiniyorlar.
Çınar ilçesinin nüfus ve öğrenci yoğunluğunun en kalabalık yeri olan Karacadağ bölgesinde bulunan köylerin taşıma ihalesine teklif çıkmadığı için ihale edilemediği belirtiliyor. Okulların açılmasının üzerinden 3 hafta geçmesine rağmen halen taşıma yapılamamakta ve eğitim öğretim faaliyetleri sekteye uğramaktadır.
Haberimizde açıkladığımız gibi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Doğrudan Temin yoluyla ihale sürecini yürütmeye çalışmasına rağmen köylerdeki şoförler fiyatların düşüklüğü ve çeşitli engelleyici nedenlerle çalışmamaktadırlar. Çınar İlçesinde taşımalı eğitim kapsamına alınan mezralarla beraber 155 köy, 560’ tan fazla araçtan, sadece 34’ ü çalışıyor.
Çınar ilçesindeki şoförler ve köy muhtarlarından edindiğimiz bilgilere göre ihaleyi Ak Parti İlçe Başkanı Ömer Murat Delil’ in firmasının kırımsız almasına rağmen şoförlerin çalışmaya yanaşmadığı, böylece Ak parti ilçe başkanının ihaleyi almasına rağmen işi yürütemediği, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve ihale komisyonu da ilçe başkanından çekindiğinden dolayı sürece müdahale edememekte, şoförler de, şartlar değişmediği takdirde çalışmayacaklarını ifade etmekteler. Böylece tıkanan süreçte şikayetçi olan okul yöneticilerinin de Ak Parti Çınar İlçe Başkanı Ömer Murat Delil’ in yakınları tarafından tehdit edildiği de gelen bilgiler arasında.
Öğrenci velileri, şikâyet etmelerine rağmen ilçe milli eğitim müdürünün herhangi bir önlem almadığını, bu durumdan dolayı çocukların okullarına gidemediğini ifade ettiler. 7500 öğrencinin taşımalı eğitim kapsamında öğrenim gördüğü Çınar’ da taşımalı eğitim ihalesinin sağlıklı yapılamaması ve yetkililerin ihmalinden dolayı eğitim öğretim faaliyetleri aksamış durumda. Çınarlılar yetkililerden bir an önce çözüm üretmelerini ve çocuklarının okullarına gitmelerini istiyorlar.
Hacıbaba lezzet yolculuğuna yeni bir durak daha ekledi!
Diyarbakır Web Tasarım Ajansı