41,0499$% 0,53
47,6242€% 0,58
55,2631£% 0,62
4.439,35%-0,09
7.232,00%0,69
4556233฿%-1.99121
Türkiye gastronomi dünyasında tarihi bir adım atıldı. Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu, Türkiye Gastronomi Federasyonu ve Mutfak Profesyonelleri Federasyonu güçlerini birleştirerek Türkiye Gastronomi Konfederasyonu’nu kurmak üzere tüzük çalışmalarını tamamladı.
Konfederasyonun merkezi, dünyanın ilk bilinen Aşçıbaşısının anıt mezarına ev sahipliği yapan gastronomi ve kültür şehri Konya olarak belirlendi.
Türk Mutfağı İçin Yeni Dönem
Bu birleşme, Türk mutfak kültürünün ulusal düzeyde daha güçlü temsil edilmesini ve uluslararası alanda daha görünür, daha etkin hale gelmesini amaçlıyor. Yeni yapı yalnızca mutfak sanatlarının gelişimini değil; gastronominin eğitim, turizm, sürdürülebilirlik ve kültürel diplomasi alanlarındaki etkisini de artırmayı hedefliyor.
Dünya Şefler Birliği ile iş birliği
Kurulacak konfederasyon, dünyanın en saygın gastronomi örgütlerinden biri olan Dünya Şefler Birliği (WorldChefs) üyelik sürecine alındı. Böylece Türk mutfağı, küresel gastronomi ailesi içinde daha güçlü bir temsil gücüne kavuşmak için çok önemli bir adım atmış oldu.
İstanbul’da düzenlenen toplantı
Kuruluş süreci kapsamında federasyonlara üye 26 dernek başkanı İstanbul’da bir araya geldi.
Toplantı; Dünya Şefler Birliği’nin bir önceki dönem başkanı Thomas Gugler, mevcut dönem başkan yardımcısı Uwe Micheel ve Güney Avrupa Kıtalararası Direktörü George Damianou başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya, basın mensubu olarak Gurme Medya Kurucusu Gurme Tv, Gurme Magazin imtiyaz sahibi Ufuk Güngör, Gurme Tv program sunucusu, İnfluencer Gülçin Polat ve Turizm Gastronomi Yazarı Bora Özgen de katılım sağladı. Böylece süreç, hem ulusal hem de uluslararası basın eşliğinde duyuruldu.
Gastronomi Konfederasyonu’nun vizyonu
Yeni kurulan Türkiye Gastronomi Konfederasyonu, önümüzdeki dönemde ulusal ve uluslararası etkinlikler, eğitim programları, genç şeflere yönelik projeler ve sürdürülebilir mutfak uygulamaları ile hem Türkiye’de hem de dünyada güçlü bir rol üstlenmeyi planlıyor.
Üç federasyon başkanı, toplantı sonunda Türkiye’de faaliyet gösteren tüm federasyon ve dernekleri bu çatı altına katılmaya davet etti.
Türkiye Gastronomi Konfederasyonu’na katılan federasyonlar ve dernek başkanları
Türkiye Gastronomi Federasyonu – Başkan: Yılmaz Seçim
Aksaray Gastronomi ve Aşçılar Derneği (AKGASDER) – Erol Akyüz
Ayvalık Gastronomi ve Aşçılar Derneği (AGAD) – Senem Loras
Eskişehir Dünya Gastronomi Aşçılar Pastacılar Derneği (ESDAP) – Şükran Çiftçi
Gastrokale Yöresel ve Etnik Mutfaklar Derneği – Bahadır Yasa
Gazipaşa Aşçılar ve Pastacılar Derneği (GAZİPAD) – Ahmet Kalaycı
Hatay Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (HASGAD) – Gökçe Eker
İstanbul Mutfak Kültürleri Araştırma Derneği (MUKADER) – Abdurrahman Matalman
[eii post_id=”40350″ theme=”1″]
İzmir Yiyecek ve İçecek Derneği (İYİD) – Damla Demirtaş
Konya Aşçılar Derneği (KOGAT) – Ali Ülkü
Konya Gastronomi Derneği (Gastro Konya) – İbrahim Durmuş
Konya Gastronomi ve Organizasyoncular Derneği – Rümeysa Göker
Manisa Aşçılar Pastacılar Gastronomi Derneği (GASTROMAPAD) – Orçun Yıldız
Niğde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği (NİGEMUD) – Mevlüt Ölmez
Pafloganya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği – Arzu Yüksel
Şef Aşçılar Derneği – Avni Sap
Mutfak Profesyonelleri Federasyonu – Başkan: Emrah Köksal Sezgin
Gastronomi Derneği – Emrah Köksal Sezgin
Mezopotamya Aşçılar Derneği – Hüseyin Gül
Başkent Gastronomi Derneği – Barış Ondaş
Bursa Gastronomi Derneği (BUGAD) – Emre İdrisoğlu
Gastronomi Eğitimcileri Derneği – Hüseyin Deniz
Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu – Başkan: Ahmet Karaman
Avrasya Aşçılar Derneği (AVADER) – Müslüm Tüken
Marmara Profesyonel Aşçılar Derneği (MAPAD) – Durmuş Yılmaz
Elazığ Gastronomi Turizm ve Kültür Derneği (ELGASDER) – Harun Seyran
Gastronomi Tedarikçileri Derneği (GASTEDER) – Fatma Boz
Avrasya Çikolatacılar ve Pastacılar Derneği (AÇPAD) – Aycan Özcan
Uluslararası Gastronomi Derneği (UGAD) – Ceyda Özdemirli
Başkan Tuncay Altunterim, Ankara’daki ASKF Başkanları toplantısına katıldı