41,0791$% 0,51
47,8675€% 0,57
55,4381£% 0,60
4.461,87%0,34
7.269,00%0,44
4504274฿%-1.47537
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, ilkbahar döneminde Malatya’nın yeterli yağış aldığı için kıraç alanlarda ciddi bir verim kaybı olmadığını ancak 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai donun üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Çiçek, “Yaklaşık iki aydır yağış olmaması ve yüksek sıcaklıklar mevcut kuraklığı daha da olumsuz etkiledi. Özellikle sulama kanallarındaki kayıp ve kaçaklardan dolayı bitkilere zamanında yeterli miktarda su verilemedi. Bu da hem verim hem de kalite kayıplarına yol açtı” dedi.
Bölgedeki barajlara da dikkat çeken Çiçek, tarımsal amaçlı kullanılan yaklaşık 10 baraj ve gölet bulunduğunu hatırlatarak, “En kritik durumda olan baraj Çat Barajı. Doluluk oranı ciddi risk altında. Sultan Suyu Barajı’nda ise deprem sonrası gövdede oluşan hasar nedeniyle depolama oranı yüzde 41 seviyesine düştü ve kısıtlı sulama yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.
Çiçek, tarımsal sulama kanallarındaki kayıp ve kaçakların büyük sorun oluşturduğunu vurgulayarak, “Ulusal çapta bir proje ile sulama kanallarının modernizasyonu ya da kapalı boru sistemine geçilmesi şart. Bu kayıplar önlenmeden suyu verimli kullanmak mümkün değil” dedi.
[eii post_id=”36859″ theme=”1″]
Kuraklığın en sinsi doğal afet olduğuna dikkat çeken Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
İzmir’de zehir tacirlerine darbe: 133 şüpheli tutuklandı