30,1045$% -0.01
32,7584€% -0.03
38,0444£% 0
1.962,95%-1,24
3.323,00%-0,32
1302035฿%1.00412
Surp Sarkis Ermeni Kilisesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, tarihi yapının kentin hafızası olduğunu belirterek, “İlk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonraki bütün adımların sahiplenilmesi sözünü veriyorum” dedi.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Surp Sarkis Ermeni Kilisesi’nin restorasyonu için çalışmalar başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan restorasyon çalışmaları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Türkiye Ermenileri 2. Patriği Kadasetli Sahak ve Patrik Asistanı Rahip Kasbar Garabetyan, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Gulan Önkol ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç’un katılımıyla başladı.
Patrik Sahak: Bugün tarihi bir gün
Programda konuşan Türkiye Ermenileri 2. Patriği Kadasetli Sahak, 500 yılı aşkın bir süredir var olan kilisenin son yüzyılda terk edildiğini ve metruk hale geldiğini belirterek, bunun kendileri için yürek acısı olduğunu, Diyarbakır için de övünülecek bir şey olmadığını söyledi. Bu klişenin ayağa kaldırılmasının Diyarbakır’ın onuru olacağını kaydeden Patrik Sahak, “Her işin en zor kısmı başlamaktır. Ve bu işi başlatıyoruz. Burada mahalli idarelerden bu yapının tamamlanmasına ilişkin destek rica ediyoruz. Bizler de elimizden geleni yapacağız. İnşallah birkaç sene sonra bir araya geldiğimizde başka bir tablo ile karşılaşırız. Bu ülkemiz için, Diyarbakır için yüz akı bir anıtın tekrar ortaya çıkmasıyla taçlanacak bir çalışma olacak. Eminim ki bugün bu anlamda tarihi bir gün” dedi.
Eş Başkan Hatun: Bütün adımları sahipleneceğiz
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ise, uzun yıllar sivil toplum yöneticisi iken bu tarihi yapı için çok ciddi çaba sarf ettiklerini kaydederek, “Çabalarımızda maalesef çok ciddi bir yol kat edemedik. Ama yapının çok yıpranmaması, tahrip olmaması için tabiri caizse bekçiliğini yaptık, şimdi de inşası için buradayız. Ben de Bakanlığın bu ilk adımını kutluyorum, değerli buluyorum. İlk adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonraki bütün adımların sahiplenilmesi sözünü veriyorum. Burası sadece bir ibadethane değil tarihin bir hafızasıdır. Bu kentin en büyük anıtsal yapılarından bir tanesidir. Her bir bireyin burayı koruması ve sahiplenmesi gerekiyor. Burası kentimizin bir hafızasıdır. Hafızamıza sahip çıkarak ve kendimizden sonraki nesillere de bu hafızadan izler bırakmak zorundayız. Bu bir zorunluluktur. Kentimizdeki bütün tarihi anıtsal sivil mimari yapıların restorasyonu, en az bu kentte bir içme suyu kadar önem verdiğimiz bir meseledir. Şimdiden Amed halkına, Ermeni cemaati ve vakfına, kentimize ve bütün insanlık mirasına hayırlı olsun” diye konuştu.
Eş Başkan Hatun, programdan ayrıldıktan sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı Lalebey Konağını gezdi. Çalışmalar ile ilgili bilgi alan Hatun, ardından Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakıf (DİTAV)’ı ziyaret etti.
Silvan’da Biçerdöverde Çıkan Yangın Bin Dönüm Ekili Alanı Küle Çevirdi
Diyarbakır Web Tasarım Ajansı