maltepe escort kurtköy escort

  • Altın
  • Dolar
  • Euro
  • İstanbul °C
  • Ankara °C

Bakanlıktan 81 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne genelge

Bakanlıktan 81 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne genelge
Bakanlıktan 81 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne genelge

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, deniz turizmi araçlarının yeme içme hizmetlerinin mümkünse kapalı paketli olarak servis edilmesi ve servis malzemelerinin tek kullanımlık ürünler kullanılarak yapılması gerektiği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından deniz turizmi tesis ve araçları ile turizm amaçlı sportif faaliyetlerde kontrollü normalleşme sürecine ilişkin genelge 81 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderildi. Genelgede, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” kapsamına alınan yeni korona virüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrollü normalleşme süreci aşamasına geçilmiş bulunduğu aktarıldı.

Salgına karşı verilen başarılı mücadele sonrasında, seyahat ve turizm faaliyetlerinin sağlıklı bir süreç içerisinde yeniden başlatılmasının öngörüldüğü genelgede, “Deniz turizmi tesisleri ve araçları ile turizm amaçlı sportif faaliyet işletmelerinin faaliyetleri sırasında, ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından ilan edilmiş olan tedbirlere tam olarak uyulur.

İşletme genelinde COVID-19 ve hijyen kurallarını/uygulamalarını kapsayan bir protokol hazırlanır, protokol düzenli aralıklarla değerlendirilir, uygulamada karşılaşılan sorunlar, getirilen çözümler ve kamu kurum veya kuruluşlarınca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alınarak güncellenir. Protokol kapsamında, hastalık belirtileri gösteren müşteriye personelin yaklaşımı ve uygulanacak işlemler de tanımlanır. Genel kullanım alanlarında (bekleme, dinlenme vb.) en az 1 metre mesafeye uyacak şekilde düzenleme yapılmalı, ihtiyaç olan yerlerde zemine ve oturma alanlarına işaretlemeler yapılmalıdır” denildi.

Genelgede, deniz turizmi tesisleri ve araçları ile turizm amaçlı sportif faaliyet işletmelerinin, tesisin/aracın/faaliyet alanının tamamında sosyal mesafe ve hijyen önlemlerini almakla yükümlü olduğu vurgulanarak, “Deniz turizmi araçları ile turizm amaçlı sportif faaliyet işletmelerinde misafir kabulünde rezervasyon sistemi uygulanır. Tesis/araç girişinde veya dış cephesinde ve misafir ile personelin kolayca görebileceği genel kullanım alanlarında uygulanan ve uyulması gereken COVID-19 tedbirleri ve kurallarına ilişkin yazılı bilgilendirme panoları düzenlenir.

Bilgilendirmeler biri Türkçe olmak üzere üç dilde yapılır. Ayrıca tesis genelinde misafirin ve personelin kolayca görebileceği yerlerde uygulanan/uyulması gereken kurallara ve sosyal mesafelere ilişkin görsel bilgilendirme yapılır. Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan misafirlerin girmemeleri uyarısı yer almalıdır. Misafirlerin kuralları bildiğinden emin olunmalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı tesis ve araçlara alınmamalıdır.

Tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilmelidir. Deniz turizmi tesisi üniteleri ve araçları için protokol kapsamında, hastalık belirtileri gösteren müşteriye personelin yaklaşımı ve uygulanacak işlemler de tanımlanır. Bu işlemler Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı COVID-19 rehberinde açıklanmıştır. Konaklamalı deniz turizmi tesisleri ve araçları için; hastalık şüphesi gösteren misafir veya personel belirlenmesi halinde, yetkililere haber verilir, sağlık kuruluşu tarafından hasta devir alınıncaya kadar izole edilir, hizmetleri güvenlik tedbiri alınmış personelce sağlanır, COVID-19 teşhisi konmuş ise hizmetin sona ermesinden sonra kişinin temas ettiği bütün alanlar standartlara uygun malzeme ile dezenfekte edilir ve havalandırılması sağlanır.

Araçlar, tamamen dezenfekte edilmeden yeni sefere çıkarılmaz. Deniz turizmi tesislerinin kontrol noktaları ve kapalı alan girişleri, deniz turizmi araçlarının girişleri ile turizm amaçlı sportif faaliyetlerde irtibat bürolarında misafirler termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulamaları, dezenfeksiyon halıları (paspasları) ve el dezenfeksiyon imkanı ile karşılanır.

Talep edilmesi halinde misafirlere verilmek üzere, maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipman bulundurulur. Mümkün olduğunca, temassız ödeme alınır. Temaslı POS cihazı kullanılması halinde, her kullanımdan sonra ödeme cihazı uygun dezenfeksiyon malzemeleriyle ya da en az yüzde 70 alkol içeren kolonya ile silinir. Ödeme alanlarında mümkünse kasa ile misafir arasına göz hizasına kadar pleksiglas veya benzeri bariyer düzenlenir veya kasada ödeme alan personel yüz koruyucu maske kullanır” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan işletmeler tarafından, deniz turizmi tesisleri ve araçlarını kullanan yatçı, misafir ve müşteriler ile turizm amaçlı sportif faaliyette bulunanların isimleri ve iletişim bilgilerinin, son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerin (otelde kalıyorlarsa otel bilgileri), kullanım zamanları, varsa kronik rahatsızlıkları, COVID-19 geçirip geçirmediklerine ilişkin bilgilendirme istenmesi ve bu kayıtların en az 14 gün saklanması gerektiği bildirildi.

Yeme içme tesisleri

Normalleşme sürecinde bu iş yerlerinde yeme ve içme hizmetinde alınması gereken önlemler de yazıda yer aldı. Deniz turizmi tesisi ile deniz turizmi araçları bünyesinde yer alan yeme-içme ünitelerinde (restoran, lokanta, kafe vb.) Kültür ve Turizm Bakanlığının 20/5/2020 tarihli ve 2020/8 Sıra Sayılı Genelgesi ile Sağlık Bakanlığının COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi uygulandığı hatırlatılarak, “Ayrıca; deniz turizmi araçlarının yeme içme hizmetleri mümkünse kapalı paketli olarak hijyen koşulları çerçevesinde servis edilir.

Bu duruma servis malzemeleri (çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak vs.) çevreye en az zarar verecek şekilde üretilmiş tek kullanımlık ürünler kullanılarak yapılır. Tek kullanımlık ürünlerin kullanılmaması durumunda, servis malzemeleri bulaşık makinasında yıkanır. Mutfak dışında aracın başka bir bölümünde mangal vb. yemek pişirme alanı oluşturulamaz. Turizm amaçlı sportif faaliyetlerde yeme içme hizmeti verilmesi durumunda; kapalı paketli olarak hijyen koşulları çerçevesinde servis edilir.

Bu duruma servis malzemeleri (çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak vs.) çevreye en az zarar verecek şekilde üretilmiş tek kullanımlık ürünler kullanılarak yapılır. 4- Mutfak alışverişi sonrası malzemeler temizlenerek mutfağa alınmalıdır. Yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için mesafe en az 1 metre olacak şekilde oturma ve/veya yeme-içme düzenlemesi yapılmalıdır.

Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkan veren düzenlemeler yapılmalıdır. Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak vb. malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunulması sağlanmalıdır. Yemek hazırlanması ve dağıtımı sırasında kişisel hijyen kurallarına uyulmalı ve maske takılmalıdır” ifadeleri kaydedildi.

Deniz turizmi tesisleri deniz turizmi tesislerinde faaliyetlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, “Deniz turizmi tesislerinde misafirlerin tesis alanlarına maskeli olarak girmeleri ve tesis içerisinde maskeli olmaları sağlanmalıdır.

Yatçı kabul alanları ve yatçıların bir arada bulunmalarını sağlayan sosyal tesisler, dinlenme salonları, satış üniteleri, tüm açık alan düzenlemeleri, toplantı salonları, eğlence mekanları, akaryakıt istasyonları, emanet ve malzeme depolarının bulunduğu alanlar, açık spor alanları, havuz çevresi ve kıyıda bulunan gölgelikler/şezlong gurupları, çamaşır yıkama ve kuru temizleme hizmet alanları, yat çekek alanı, bakım onarım üniteleri, duş ve tuvalet alanları dahil tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir ve gerekli hijyen kurallarına uyulur; bu alanlarda sosyal mesafeye ilişkin gerekli önlemler alınır, işaretlemeler yapılır ve plana uygun kapasiteden fazla misafir kabul edilmez.

Bu alanlarda, Sağlık Bakanlığı tarafından benzer sektörler için yayınlanmış COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi kurallarına uyulur. Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmaz. Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri İçişleri Bakanlığınca COVID-19 kapsamında normalleşme sürecine ilişkin belirlenen usul ve esaslar uyarınca faaliyette bulunur. Deniz turizmi tesisleri bünyesinde yer alan mini kulüplerin hizmete açılması halinde, ilgili mevzuatta belirtilen kreşler için Bakanlığımızın 2020/9 Sıra Sayılı Genelgesinde belirlenen kurallara göre hizmet verebilir” denildi.

Deniz turizmi araçları

Deniz turizmi araçlarına yönelik önlemlerin yer aldığı genelgede, “Ticari yatların faaliyetlerine ilişkin olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca Koronavirüs Normalleşme Sürecine İlişkin Belirlenen Tedbirlere uyulur.

Özel deniz turizmi araçları ise sosyal mesafe planına uygun olarak mevcut kapasiteleri ile faaliyette bulunurlar. Misafirlerden tur sonunda konaklama tesisinde kalınması halinde buna ilişkin bilgiler alınır. Dalabilir deniz turizmi araçlarındaki oturma düzeni, sosyal mesafe kurallarına göre belirlenir ve kapasitesinin en fazla yarısı kadar misafir kabulü yapılır.

Günübirlik gezi tekneleri ve yüzer deniz turizmi araçlarının oturma/bekleme/yeme-içme düzenlemeleri ile gölgelikler/şezlong gurupları gibi tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir, sosyal mesafeye ilişkin gerekli önlemler alınır, işaretlemeler yapılır, bu plana uygun sayıda ve en fazla kapasitesinin yarısı kadar misafir kabul edilir ve kapasite bilgisi işletme girişinde görülebilir bir yere asılır. Oturma ve güneşlenme alanları arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Oturma düzeni yüz yüze olmamalı, çapraz oturma tercih edilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

Turizm amaçlı sportif faaliyetler turistler için organize edilen turizm faaliyetlerine konu spor türleri gibi turizm amaçlı sportif faaliyetlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla alınması gereken tedbirler de genelgede yer aldı. İrtibat büroları ve araç girişlerinde, misafirlerin temassız ateş ölçümü uygulamaları ve el dezenfeksiyon imkanı ile karşılanması gerektiği kaydedilerek, “Turizm amaçlı sportif faaliyette kullanılan her türlü motorlu veya motorsuz aracın kullanımında, sosyal mesafe kuralları sağlanmak koşuluyla ve en fazla kapasitenin yarısı kadar misafir kabulü yapılır.

Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı faaliyetler tek kişi ile yapılır. Birlikte seyahat eden ve tek rezervasyonla gelen veya aynı aileden olan misafirlerin turizm amaçlı sportif faaliyette bulunmaları halinde birbirleri ile sosyal mesafe şartı aranmaz. Aracın ve faaliyette kullanılan her türlü malzeme ve ekipmanın her kullanımından önce, irtibat bürolarının ise sık aralıklarla tam dezenfeksiyonu sağlanır.

Ayrıca, ilgili federasyonlarca belirlenen hijyen kurallarına uyulur. Turizm amaçlı su altı ve su üstü sportif faaliyetlerinde kullanılan tüp, denge yeleği, can yeleği ve benzeri ekipmanların faaliyet süresince sadece bir kişi tarafından kullanılması ve yeni faaliyet öncesinde tamamen dezenfekte edilmeden bir başkası tarafından tekrar kullanılmaması sağlanır.

Özellikle el ve yüze temas eden ekipmanların detaylı dezenfeksiyonu yapılır. Kano, yelken, katamaran, sürat teknesi, banana, deniz bisikleti, ringo, jet ski, atv, jeep ve paraşüt gibi araç ve ekipmanlarla yapılan faaliyetlerde birlikte seyahat eden ve tek rezervasyonla gelen veya aynı aileden olan misafirler arasında sosyal mesafe kuralları uygulanmaz” açıklamasında bulunuldu.

Neşra Durmaz

gaziantep escort bayan


UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Adanır’dan Kurban Bayramı Mesajı Adanır’dan Kurban Bayramı Mesajı

Avina Sanat Yapıları Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Adanır, bir Kurban Bayramı’na daha kavuşmanın, tarifi imkânsız mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Mübarek Kurban Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlayarak, bütün İslam Âlemi’nin Bayramı’nı en kalbi duygularıyla kutladığını belirten Avina Sanat Yapıları Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Adanır mesajında duygularını şöyle dile getirdi:

‘Yüce Rabbimiz’e sonsuz şükürler olsun ki; müthiş hikmetlerle ve lütuflarla dolu, böylesi ulvi günlere, bizleri bir kez daha kavuşturarak, hepimizi şereflendirdi, şerefyar eyledi.
Cenab-ı Allah’ın; sonsuz rahmet, merhamet ve mağfiret bulutlarını, adeta kâinata sağanak yağmur halinde yağdırdığı, tarifi olanaksız güzelliklerle dolu Kurban Bayramı’na kavuşmak ne büyük mutluluk bizim için.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün vatandaşlarımız ve İslam Âlemi’nin mübarek Kurban Bayramı’nı en halisane duygularımla kutlar, bu müstesna günlerin, aziz milletimiz ve bütün insanlık âlemine sağlık, mutluluk ve huzur dolu günleri beraberinde getirmesini, Yüce Rabbim’den niyaz ederim’.

Başkan Özmen’den Mübarek Kurban Bayramı Mesajı Başkan Özmen’den Mübarek Kurban Bayramı Mesajı

D.BAKIR- Güneydoğu Misiad Bölge Başkanı Fırat Özmen, Mübarek Kurban Bayramı dolayısıyla, yazılı bir kutlama mesajı yayınladı.

Başkan Fırat Özmen, mesajında duygularını şöyle dile getirdi: ‘Dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik anlayışımızın en üst düzeye ulaştığı bir Kurban Bayramına daha ulaşmanın mutluluğu ve sevincini yaşıyoruz. Bayram günleri toplumumuzda özel bir öneme sahip olup, manevi değerlerimiz kaynaklı, yardımlaşma ve dayanışma geleneğinin yaşatıldığı kutlu günlerdir. Bu Mukaddes günlerde sevgi, saygı, kardeşlik, dostluk ve beraberlik duygularının en veciz örnekleri yaşanır.

Bulaşıcı pandemi (KOVİD 19) dolayısıyla, hepimiz, son derece zorlu bir süreci yaşadık. Bazılarımızın aile üyelerinden kayıpları oldu. Kuşku yok ki, yaşadığımız zorlu süreç, aynı zamanda bir imtihan vesilesidir. Evimizde kalacağımız bayram günleri boyunca, Tefekkür edip, hayatımızda yaptığımız hataların muhasebesini yaparak, geleceğe dair umutlarımızı tazeleyecek ve hedeflerimizi revize edeceğiz.

Toplumsal birlikteliğimizin en güzel örneklerinin sergilendiği, güzellikler ve iyiliklerin yoğun olarak yaşandığı, her türlü müspet duygunun gönüllerde filizlendiği, bayramları tam anlamıyla bayram tadında yaşayabileceğimiz günlere bizleri kavuşturması için Yüce Rabbimiz’e bol bol dualar edelim. Her bayram yollarımızı bekleyen büyüklerimizi arayıp bayramlarını kutlayalım.
Rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğu bu kutlu zaman diliminde, saygıdeğer halkımız ve İslam Âlemi’nin Kurban Bayramı’nı en halisane duygularımla kutluyorum.
Bayramımızın tüm sevdiklerimizle beraber, huzur ve güven içinde geçmesini diliyor; Yüce Rabbim’den, aziz milletimiz ve İslam alemi başta olmak üzere, bütün dünya insanlarına sağlık, mutluluk ve esenlikler nasip etmesini niyaz ediyorum’.

HALKIMIZIN BAYRAMINI EN SAMİMİ DUYGULARIMLA KUTLARIM HALKIMIZIN BAYRAMINI EN SAMİMİ DUYGULARIMLA KUTLARIM

D.BAKIR- Şenpiliç Diyarbakır Temsilciliği Özatlı Gıda Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Atlı, bir Kurban Bayramı’na daha kavuşmanın, tarifi imkânsız mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Başkanı Fesih Atlı, bir Kurban Bayramı’na daha kavuşmanın, tarifi imkânsız mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Mübarek Kurban Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlayarak, bütün İslam Âleminin Bayramı’nı en kalbi duygularıyla kutladığını belirten Şen Piliç Özatlı Gıda Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Atlı, mesajında duygularını şöyle dile getirdi:

‘Yüce Rabbimiz’e sonsuz şükürler olsun ki; müthiş hikmetlerle ve lütuflarla dolu, böylesi ulvi günlere, bizleri bir kez daha kavuşturdu.
Cenab-ı Allah’a karşı sorumluluklarımızın bilinciyle, kılacağımız Namaz sonrasında, hem hal olduğumuz, sevinçleri çoğaltıp, kederleri paylaşıp azalttığımız bu kutsi günleri, olabildiğince değerlendireceğiz. Ümmeti Muhammed’in birlik ve beraberliğinin daim olmasına, akan mazlum kanlarının durmasına; sevgi, hoşgörü ve barışın olabildiğine hâkim olmasına vesile olması dileğiyle Bayramınız Mübarek olsun.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün vatandaşlarımız ve İslam Âleminin mübarek Kurban Bayramı’nı en halisane duygularımla kutlar, bayramın aziz vatanımız ve bütün insanlık alemine sağlık, mutluluk ve huzur dolu günleri beraberinde getirmesini, Yüce Rabbim’den niyaz ederim’.

İnceoğlu ailesinden Memorial’a teşekkür İnceoğlu ailesinden Memorial’a teşekkür

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Bülent İnceoğlu’nun eşi Ayşegül İnceoğlu tedavi gördüğü Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde personellerin pasta sürpriziyle moral buldu. Diyarbakır Memorial Hastanesi personellerinin yaptığı pastalı jest karşısında duygulu anlar yaşayan İnceoğlu ailesi teşekkür etti.

Eşinin 1,5 yıldan bu yana hastalığı nedeniyle Memorial Diyarbakır Hastanesi Onkoloji Bölümünde tedavi gördüğünü belirten Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Bülent İnceoğlu, “Bir buçuk yılı aşkın bir süredir eşim Ayşegül İnceoğlu’nun rahatsızlığından dolayı Diyarbakır Memorial Hastanesi Onkoloji bölümünde tedavi hizmeti alıyoruz.

Bu süre zarfından bizlere gayet kibar ve güler yüzle davranan kendi yakınlarından ayırt etmeyen başta Başhekim Abdurrahman Aktaş, Dahiliye Doktoru Erhan Aydın, Servis onkoloji doktoru Dr. Mehmet Tanrıkut, bölüm hemşireleri ve servis hemşireleri Yağmur Elif Aslan, Mazlum Akkuş, Süleyman İnceören, Vedat Atlı, İrem Nur Çetin, Danışman Yeşim Dönmez’e ne kadar teşekkür etsem azdır.

Saolsunlar hiçbir zaman bir dediğimizi yapmamazlık etmediler. Tüm hastalara güler yüzle davranıyorlar kendi yakınları gibi hastalara sahip çıkmaktadırlar. Eşime moral vererek ilgi ve alakalarından dolayı sonsuz teşekkürler elinize emeğinize sağlık” dedi.

PASTALI SÜRPRİZ YAPTILAR

Memorial personellerinin insani değerlerinin çok olduğunu ve mesleklerini çok güzel icra ettiklerini de sözlerine ekleyen İnceoğlu, “Eşimin hastanede yattığı süre içinde ellerinden gelenin en iyisini yapan insani değerleri çok yüksek olan sağlık mesleğini bu kadar güzel icra edip bide üstüne güven veren insani değerleriniz ve güler yüzünüz için sizleri tebrik ediyorum. Hepinizden Allah razı olsun. Eşime kat personelleri yaş pasta getirerek beni ve eşimi anlatılmayacak kadar mutlu ettiler. Hastalara ve benim eşime çok yardımcı oldular.

Çok mutluyuz eşim adınada kendi adımada sonsuz teşekkür ediyorum kendilerine. Bunun yanı sıra hastanenin her alanında hijyene dikkat ediliyor ve her yer pırıl pırıl bu konuda da kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

“HASTAMIZA MORAL VERDİK”

Hastalarının tetkik ve sonuçlarının temiz çıkmasından dolayı mutlu olduklarını ve bu sebeple kendisine pasta ile sürpriz yapmak istediklerini belirten Kat Sorumlu Hemşiresi Yağmur Elif Aslan ise, “Hastamız olan Ayşegül İnceoğlu hanımefendinin tetkik tahlil sonuçları çok temiz çıktığından dolayı bir moral vermek adına arkadaşlarımız ile görüşüp ortak bir karar alarak bir yaş pasta yaptırdık. Hastamız Ayşegül inceoğlu’na odasına giderek sürpriz yaptık ve pastayı kestirdik.

Kendiside çok mutlu oldu bizde mutlu olduk, çok duygulandık. Bizlerde kendiside çifte mutluk yaşadık. Hastalarımız bizim çok değerlidir ailemize nasıl değer veriyorsak hastalarımızada öyle değer vermek zorundayız. Hastamızın şifa bulması bizleri ve tüm arkadaşlarımızı sevindirdi. Rabbim tüm hastalara şifalar vermeyi nasip eylesin” dedi.

Başkan Avşar: Zor bir gruba düştük Başkan Avşar: Zor bir gruba düştük

TFF 2.Liginde yer alan Diyarbakır takımlarının rakipleri belli oldu. Amedspor Beyaz Grup’ta, Diyarbekirspor ise Kırmızı Grup’ta mücadele edecek. Diyarbekirspor İkinci Başkanı ve Basın Sözcüsü işadamı Veysi Avşar “Zor bir gruba düştük. Sağlıklı bir sezon diliyorum” dedi.

Diyarbekirspor İkinci Başkanı ve Basın Sözcüsü Veysi Avşar, grubun güçlü takımlardan oluştuğunu ancak hiç bir rakipten çekinmediklerini söyledi.

Yeni sezonda birkaç nokta transfer yapacaklarının altını çizen Başkan Avşar, “Zor bir guruba düştük gurubumuzda oynayacağımız takımların hepsi çok iyi takımlar. Biz Diyarbekirspor olarak takımımızı iyi hazırlayıp grubun favori takımı olacağımıza eminim. Rakiplerimiz ne kadar güçlü olursa olsun bizde Diyarbekirsporuz ve büyük bi potansiyele sahibiz.

Yapacağımız bir kaç nokta transferlerlede takımımızı biraz daha güçlendirip yeni sezonda yolumuza bakacağız. 2.ligde oynayan bütün takımlara da başarılar diliyorum. Umarım sakatlıksız ve fair play çerçevesinde bir sezon olur. Diyarbakır’ı temsil ediyoruz hakkımızda hayırlısı olsun diyorum Tüm Takımlara hayırlı uğurlu olsun. Sağlıklı bir sezon diliyorum” diye konuştu.

ÖZEL HABER:YILMAZ ACU

Bakan Koca’dan Delta ve Delta Plus varyantı açıklaması Bakan Koca’dan Delta ve Delta Plus varyantı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ”Delta varyantı sayıları giderek artıyor, dünyada arttığı gibi. Şu an 750’leri buldu. İl sayısı da 36’ya çıktı. Delta Plus varyantı 3 tane olarak devam ediyor. 3 ilde” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Aşılamada bir zorunluluk ya da yaptırım olmayacağını belirten Sağlık Bakanı Koca, teşvik için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Şu an gündemimizde zorunlu olarak kamu olarak bir zorunluluğu gündemimize almak istemiyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna etme yöntemini kullanmak istiyoruz. Gerektiğinde ayağına gitme dahil olmak üzere her yöntemi denemek istiyoruz. Bunu da sahada yaygın bir şekilde zaten yapıyoruz. Her geçen gün artıyor. Doğu ve güneydoğuda oranların düşük olduğunu görüyorsunuz ama giderek oralarda da bir artışın olduğunu görüyoruz. Hakkari’de mesela şu an yüzde 50’lilere gelmiş oldu. Şırnak’ta yüzde 40’a gelmiş oldu. Ardahan’da yüzde 50’lerde olduğunu görüyoruz. Kars’ta benzer şekilde. Adıyaman’da yüzde 50’ye yakın. Giderek o bölgelerde bir artışın olduğunu. Ama bizim vatandaşın ayağına gidip daha mobil yoğun ekipler ile devrede olmamız gerekiyor. Vatandaşı ikna etme dışında bir yaptırımla yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi, o bizim dışımızda. İkna dışında bir yöntemle yapılmasının doğru olmadığı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“İkna için alternatifler olur mu?” sorusuna ise Bakan Koca şu yanıtı verdi:

“İknada bunun tek yönteminin normale dönmenin tek yönteminin aşı olduğu, okulların açılabilirliğini, normal hayata dönebilmenin, futbol, spor etkinliklerine normal katılabilmenin yolu normal hayat ancak toplumsal bağışıklıkla o da aşılamayla mümkün. Vatandaşımızın bunu bilerek katılması gerekiyor. Hem kendi sağlığı için hem en sevdikleri için.”

Kurban Bayramı’na kadar en az bir aşısını yaptırmış 18 yaş ve üzeri tanımlanan kişilerde yüzde 70 oranında aşılama hedeflendiğini söyleyen Bakan Koca, aşılama oranının şu an yüzde 61’leri bulduğunu aktardı.

Delta Plus ve Delta varyantında yeni rakamlar

Delta ve Delta Plus ile ilgili güncel rakamları paylaşan Bakan Koca, “Delta varyantı sayıları giderek artıyor, dünyada arttığı gibi. Şu an 750’leri buldu. İl sayısı da 36’ya çıktı. Delta Plus varyantı 3 tane olarak devam ediyor. 3 ilde” açıklamasında bulundu.

“Artışlarında daha çok aşılama oranının düşük olduğu yerlerde kendisini gösterdiğini görüyoruz”

Bakan Koca, Kurban Bayramı’nda yaşanacak hareketliliğin vaka sayılarına olumsuz yansımaması adına yeni bir tedbir olup olmayacağı soruna, “Son dönemde özellikle son bir haftaya baktığımızda çarşambadan itibaren düşmesi gereken vakanın düşmediğini, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu görüyoruz. Beklediğimiz düşüşün olmadığını, bir çıkış olma ihtimalini görüyoruz ve özellikle bu artışların da daha çok aşılama oranının düşük olduğu yerlerde kendisini gösterdiğini görüyoruz. Diyarbakır gibi, Şırnak gibi, Adıyaman gibi bazı illerimizde giderek artış içinde olduğunu, doğu ve güneydoğuda, daha doğrusu genel olarak aşılamanın düşük olduğu yerlerde bir artışın olduğunu görmüş oluyoruz. O nedenle de o bölgelerde bayrama kadar daha yoğun aşılama” ifadelerini kullandı.

Herhangi bir kısıtlama önermediklerini belirten Koca, “Herhangi yeni bir kapatma ve kısıtlama doğrusu önermiyoruz ama toplumsal bağışıklık oluşana kadar herkesin tedbirler noktasında hassasiyet göstermesini, yani maske, mesafe, kişisel tedbirlere, kişisel güvenlik çemberinin korumasına önem göstermesini, kapalı, havalandırılmamış ortamlarda bulunmamasını, kapalı ortamlarda da maskeye devam edilmesini öneriyoruz” dedi.

Bakan Koca, Türkiye’de dördüncü dalga gibi durum olmadığını belirterek, “Şu anda böyle bir durum yok. Olmayacağı anlamına gelmez. Bunun olmaması için tek şart aşılama. Yoğun aşılamanın yapılabilir olması, toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi ancak bu dördüncü dalgayı önleyebilir” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın ‘Bugüne kadar aşı hiçbir salgını bitirmemiştir’ açıklamalarına ilişkin konuşan Koca, ”Toplumsal bağışıklık yüzde 70, hatta 80 oranında olduğunda sağlandığında salgın biter veya azalır. En azından normal hayata döner” diye konuştu.

CoronaVac aşısının bir serisinin uygulanmasının durdurulmasına ilişkin açıklama yapan Koca, 450 adet aşının flakon ve kutu ambalajları üzerinde yer alan tarihlerde uyumsuzluk olduğunu, ambalaj üzerinde 2 günlük fark olması dışında bir hataya rastlanmadığını, aşıların kullanımına devam edildiğini bildirdi. Koca, yapılan analizlerde güvenlikle ilgili bir sorun olmadığını da sözlerine ekledi.

Sputnik’te son durum

Sputnik V ile ilgili son durum ve ne zaman kullanılacağı konusunda ise Bakan Koca, “Çok uzun sürmez Sputnik ile ilgili, devamının gelmesini de bekliyoruz, gelecek. Özellikle bu ay bekliyoruz bayramdan sonra. Ne kadar geleceği net değil” dedi.

Derya Yetim – Hülya Keklik – Utku Şimşek


EDİTÖRLER
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Kategori Seçin:
Kategori Seçin:

TRT Haber Haberler